Project Profile: Delivering a modern working environment for Belfast City Council

Clarendon House against the night sky

About the project

Located in the heart of Belfast city centre, Clarendon House was a nine-storey office block originally constructed in the 1970s, which had sat vacant for a number of years prior to its purchase for reconstruction in 2014.

Belfast City Council identified the 126,000 sq ft plot as the perfect location for its new headquarters given its central location and proximity to existing council building, Cecil Ward. The original infrastructure was demolished, and Belfast City Council committed to “the most significant office development in the city for ten years”.

As well as providing a modern working environment for Belfast City Council employees and the space to consolidate departments within the Council, the new Clarendon House was to be linked to the existing Cecil Ward Building in order to promote seamless operation across the organisation.

 

Why Greenwood Louvre?

The Clarendon House project presented a number of challenges, not least meeting an ambitious schedule that would enable Belfast City Council to efficiently mobilise staff into the new office space.

Connecting Clarendon House with the Cecil Ward Building via a first-floor bridge also necessitated a re-evaluation of the fire safety strategy across the two buildings, with the main systems linked to Clarendon House upon completion.

Finally, it was vital that the new-build Clarendon House should complement surrounding architecture and present a modern aesthetic befitting its Belfast city centre location.

Greenwood Louvre was appointed to supply and install screening and performance louvres at Clarendon House, as the company’s advanced solutions were capable of meeting the multi-faceted specification. Crucially, Greenwood Louvre was also able to meet the ambitious deadlines put in place to ensure timely completion.

Greenwood Louvre’s performance louvres provide protection for Clarendon House’s HVAC systems while guaranteeing sufficient ventilation for safe operation and comfort. The screening louvres contribute to the building’s aesthetic appeal, hiding unsightly plant and machinery to uphold Clarendon House’s clean exterior appearance.

With building handover now complete, Belfast City Council staff have settled into Clarendon House and are enjoying all the benefits of office accommodation truly fit for the 21st century.

 

Back to projects